Main content

Varför Får Man Fläckar I Ansiktet?

Pigmentering, eller mörka fläckar i ansiktet, förklaras av melanin i särskilda hudområden. De vanligaste orsakerna är exponering för solens UV-strålar, hormonella ändringar, åldrande, orenheter, allergiska reaktioner, hudsjukdomar eller intag av viss medicin.

Sådana fläckar kan förekomma över hela kroppen men syns typiskt sett i ansiktet. Det förklaras av att ansiktet är den del av kroppen som är mest utsatt för yttre miljöpåverkan, som solljus, föroreningar och klimat. Alla är de element som kan orsaka pigmentering.

Typer av fläckar i ansiktet

Det finns många olika sorters fläckar i ansiktet, alla med särskilda orsaker. Att känna till de vanligaste sorterna är avgörande för att kunna identifiera dem och behandla dem korrekt med de rätta produkterna.

Nedanför beskriver vi de vanligaste varianterna av hudfläckar och deras karaktäristika.

Mörka fläckar i ansiktett

Mörka fläckar är vanliga, liksom fräknar eller födelsemärken. Mörka fläckar i ansiktet kan variera i färg från ljusbrun till svart och kan antingen ha en jämn ton eller variera i färg. De kan också ha olika former, storlekar och ytor.

Mörka fläckar kan uppstå var som helst i ansiktet, men är vanligast i pannan, på kinderna, näsan, överläppen eller i ögonområdet.

Fläckarna kan komma på grund av genetiken, lentigines (leverfläckar) eller fräknar. Andra orsaker till att mörka fläckar uppstår i ansiktet är bland annat intag av vissa mediciner, hormonella obalanser eller märken efter orenheter.

Om storleken, färgen eller strukturen på dessa fläckar ändras, är det nödvändigt att konsultera en hudläkare. Det behöver inte vara något allvarligt, men att agera på eventuella sundhetsrelaterade problem på ett tidigt stadium har många fördelar på lång sikt.

Solar lentigines

Solar lentigines, även känt som åldersfläckar, leverfläckar eller solfläckar, är bruna, platta fläckar som uppstår på huden i områden som ofta utsätts för solen. Det kan exempelvis vara ansiktet, händerna och armarna.

En av de primära orsakerna till att dessa fläckar uppstår är överdriven exponering av solens UV-strålar, vilka skadar hudens pigmenttillverkande celler, de så kallade melanocyterna. Till följd av det överproducerar huden melanin, vilket orsakar solar lentigines i ansiktet.

Utöver exponering för solen kan flera andra faktorer orsaka solfläckar i ansiktet, såsom åldrande och konstgjorda ultravioletta ljuskällor från bland annat solarium.

Röda fläckar i ansiktet

Den vanligaste orsaken till röda fläckar i ansiktet är dermatitis, men fläckar kan också uppstå vid allergiska reaktioner. Allergi kan orsaka brännande hud, om du äter något du inte tål eller gnider huden mot ett yttre element. Ett exempel på det är nässelfeber.

Om du har tendens till orenheter kan du också uppleva rodnad i huden.

Vissa upplever också röda fläckar där orsakerna kan variera och vara allt från ett överaktivt immunförsvar till ärftliga eller yttre faktorer. När huden är känslig mot externa faktorer är det nödvändigt att ta ordentligt hand om den och leta efter produkter utvecklade för känslig hud, för att lugna och fukta den.

Phloretin CF konsistens


Hur kan man minska fläckar i ansiktet?

Har du någon av dessa fläckar på huden och vill du reducera deras synlighet?

På SkinCeuticals vet vi att pigmentering kan vara ett problem för vissa människor. Därför hittar du en lång rad olika produkter i vårt sortiment, som är särskilt framtagna för att bleka fläckar i ansiktet och förhindra att de dyker upp igen. Nedanför hittar du den perfekta hudvårdsrutinen för dig som önskar att minska synligheten och uppkomsten av fläckar i ansiktet.

Kvinna applicerar serum


Rengöring

En bra ansiktsrengöring är en viktig del av din hudvårdsrutin, då detta steg både avlägsnar orenheter, spår av makeup och förorenande partiklar som har samlat sig på huden under dagens lopp.

Utöver att avlägsna orenheterna hjälper rengöring också med att göra huden redo till produkterna i resten av din hudvårdsrutin. När huden är rengjord kan produkterna nämligen tränga bättre in och verka effektivare.

Det är viktigt att välja en ansiktsrengöring som passar till din hudtyp och din huds särskilda behov. Om du till exempel har tendens till torr hud kan du gynnas av en mild, fuktgivande rengöring. Omvänt kan personer med fet hud välja en rengöring som kontrollerar överskottsproduktion av talg.

Antioxidantserum

PHORETIN CF®

Phloretin CF serum

PHLORETIN CF® SERUM

Upplev Phloretin CF® som hjälper med att skydda huden mot fria radikaler. Formulan består av antioxidanter som hjälper med att minska synligheten av pigmenteringar.

Finns endast i en storlek
30 ml


Efter rengöring kan du använda ett antioxidantserum som hjälper med att skydda huden mot fria radikaler och verkningarna av oxidativ stress.

På SkinCeuticals erbjuder vi Phloretin CF Antioxidant Serum med C-vitamin, som ger ett förbättrat skydd mot miljörelaterade ålderstecken i huden. Det skyddar också mot fria radikaler och hjälper med att minska fläckar, fina linjer och ojämn hudton. Tack vare innehållet av phloretin, C-vitamin och ferulinsyra kan detta serum bidra med att minska fläckar i ansiktet. Det passar alla hudtyper.

Vid applicering ska du dosera tre eller fyra droppar av produkten i handflatan och värma upp den med fingrarna. Applicera därefter med lätt tryck på ansikte, hals och dekolletage.

Serum mot pigmentering

DISCOLORATION DEFENSE SERUM

Discoloration Defense serum

DISCOLORATION DEFENSE SERUM

Upplev SkinCeuticals Discoloration Defense serum som är en sann mångsysslare. Detta serum arbetar på tre fronter för att klarna upp huden och få den att framstå som jämnare.Om du har mörka fläckar eller pigmentering på huden kan du använda ett serum som minskar dessa. SkinCeuticals Discoloration Defense Serum minskar pigmentering och märken som orsakas av orenheter. Det är väl ägnat för alla hudtyper.

Produkten appliceras genom att masseras ut med fingrarna på de berörda områdena. Vänta tills produkten är helt absorberad före du fortsätter din hudvårdsrutin.

Fukt

Fukt av huden i ansiktet är en viktig del av din hudvårdsrutin, eftersom det hjälper med att hålla huden välvårdad och strålande. Huden i ansiktet är särskilt utsatt för externa faktorer som solljus, föroreningar och väderförändringar. Därför är det viktigt att hålla den fuktad för att bevara dess skyddsbarriär och förebygga tidiga ålderstecken, fina linjer och rynkor.

Din dagcreme kan med fördel innehålla ingredienser som är särskilt framtagna för din hudtyp, för att upprätthålla fuktnivåerna. Några ingredienser som ofta används för att fukta huden är hyaluronsyra, glycerin och vitamin B5. Dessa bidrar alla till en fuktad och mjuk hud.

Bredspektrig solcreme med hög SPF

ADVANCED BRIGHTENING UV DEFENSE SUNSCREEN SPF 50

ADVANCED BRIGHTENING UV DEFENSE SPF 50 SOLSKYDD

ADVANCED BRIGHTENING UV DEFENSE SPF 50 SOLSKYDD

Upplev SkinCeuticals Advanced Brightening UV Defense solskydd med solfaktor 50. Denna formula har ett bredspektrigt UV-skydd som hjälper med att förebygga pigmentering orsakad av solskador.

Finns endast i en storlek
40 ml


Advance Brightening UV Defense Sunscreen SPF 50 är det sista steget som en hudvårdsrutin gärna ska innehålla, särskilt om ditt mål är att minska eller förebygga utseendet hos fläckar. Att skydda huden mot solens strålar kan bidra till att förhindra tidiga ålderstecken, vilket minskar utseendet hos fina linjer och fläckar i ansiktet.

Det är inte bara viktigt att skydda huden mot UV-strålar på sommaren, faktiskt bör du använda en bredspektrig solcreme hela året runt. Även om strålningen är mindre kan den fortfarande skada huden.

Advance Brightening UV Defense Sunscreen SPF 50 är ett bredprektrumsskydd mot UV-strålar som innehåller ingredienser som skyddar mot skadliga verkningar från UVA- och UVB-strålar. Oavsett om du har fet, normal, kombinerad eller torr hud, kan du uppnå en mer strålande och jämn hud.

Denna solcreme innehåller tranexamsyra, niacinamid och bredspektriga UV-filter för en omfattande verkan.

Hur minskar man pigmentering i ansiktet?

Om du vill minska eller förebygga utseendet hos fläckar och pigmentering kan du följa dessa tips:

  • Använd alltid solcreme när du går ut. Det finns produkter med bredspektrumskydd mot UV-strålar, vilka utöver att skydda mot solens strålar också minskar existerande pigmentering och synligt förbättrar utseendet på fläckar.
  • Använd produkter som skyddar mot fläckar. Produkter med antioxidanter eller produkter som främjar cellförnyelser kan vara lämpliga, till exempel C-vitamin och glykolsyra. Bägge ingredienserna främjar hudens förnyelse och piggar upp den.
  • Undvik överdriven solexponering. En av de främsta orsakerna till fläckar på huden är solens UVA-strålar. Därför är det viktigt att minska exponeringstiden och skydda huden på ett passande vis, när du rör dig utomhus.
  • Fukta huden i ansiktet och på resten av kroppen dagligen med kvalitetsserum och cremer.
  • Drick tillräckligt med vatten varje dag för att hålla huden fuktad och förebygga ålderstecken.
Orientation message
For the best experience, please turn your device